FOTO: HRVOJE KLARIĆ, PIXABAY
Priroda

Prošećite uz čarobno Prokljansko jezero, osunčajte se na lijepim plažama i jednostavno uživajte u mirnom prirodnom okruženju Bilica!

Općina Bilice smještena je na obali drugog po veličini jezera u Hrvatskoj - Prokljanskog jezera, koje je prirodni fenomen - kriptodepresija, jer mu je površina iznad površine mora, a dno ispod razine mora. Jezero se nalazi u donjem toku rijeke Krke, a povezano je s morem uskim kanalom koji završava kod Šibenske luke. Zbog povezanosti s morem, voda u jezeru je u donjim slojevima slana, a pri površini slatka. U sjevernom dijelu jezera nalazi se otočić Stipanac, a uzvodno rijekom Krkom dolazi se do nacionalnog parka Krka. Jezero okružuu četiri mjesta: Bilice, Zaton, Raslina i Skradin. Od Šibenika do samog ulaza u Prokljansko jezero proteže se Prokljanski kanal -u kojem se uzgajaju ribe (orade i brancini) i dagnje (pidoče) koje su zbog miješanja slatke i slane vode jedne od najkvalitetnijih u Hrvatskoj.

Od sjeveroistočnog ruba jezera proteže se kanal koji spaja jezero sa gradom Skradinom, koje je najstarije naselje u županiji Šibensko-kninskoj, dok se na sjeverozapadnom dijelu nalazi mali kanal kroz koji se riječica Guduća također ulijeva u Prokljansko jezero. Gudućki kanal proglašen je od stane ministarstva mora kao posebno stanište za mrijest, te je kao takav zabranjen za svaku vrstu ribolova.

Možda vas zanima i...