PHOTO: MAJA DANICA PEČANIĆ IZVOR: HTZ
Kontinentalni specijaliteti

Peka, mišina i Drniški pršut

Zaleđe ove regije naginje kontinentalnoj kuhinji koja se uglavnom temelji na mesu i krumpirima. Zasitni drniški specijaliteti poput janjetine ili teletine tradicionalno pečene ispod peke- željeznog zvona ispod kojeg se stave meso i krumpiri te se potom zvono prekrije žarom; skradinski mesni recepti poput koprtlja i skradinskog rižota ili morskih delikatesa, kao što su bižot i ćokalice; voćni deserti poput skradinske torte, bruštulana, smokava i oskoruša; aromatične rakije od višnje, kruške, borovnice, smokve, žižula, oraha i ružinih latica; kao i kvalitetne sorte vina poput debita i maraština (od bijelih vina) ili lasine i plavine (od crnih vina), očarat će i uzbuditi vaša osjetila te ćete uvijek tražiti zalogaj više!

Ovom popisu najpoznatijih specijaliteta treba svakako dodati i autohtoni sir iz mišine i dimljeni pršut. Drniški pršut višestruko je nagrađivan zbog svoje kvalitete te je kao takav prepoznat u cijelom svijetu.